Wat Is Dimlicht? Alle Regels Omtrent Auto Lampen! Tips & Info

Wat is dimlicht?

In de auto zijn er een hele hoop verschillende lichten die je kunt gebruiken. Een goed voorbeeld van deze lichten is dimlicht. Wat is een dimlicht is dan ook iets wat zeer vaak op het internet wordt opgezocht.

Omdat je zoveel lichten hebt, is het soms ook onduidelijk wanneer je welk licht gebruikt. Daarom is het belangrijk om de theorie nog eens na te lezen als je het allemaal even niet meer weet. Hieronder leggen we je precies uit wat dimlicht is en wanneer je het moet gebruiken.

Dimlicht vind je hier uitgelegd

Dimlicht is het licht wat een auto uit de koplampen kan voeren. Het is een licht want niet vervelend is voor de mensen om je heen. Het licht is namelijk niet zo sterk als bijvoorbeeld groot licht. Met je grote licht kun je namelijk daadwerkelijk iemand verblinden.

Dimlicht is bedoeld om overdag te gebruiken wanneer er slecht zicht is. Daarnaast is dimlicht in het donker verplicht. Op die manier kun je net wat meer zien, maar hinder je niemand met je lichten. Je voert dus je dimlicht altijd in het donker en overdag wanneer het nodig is.

Het verschil van dimlicht en stadslicht

Er zit zeker een verschil tussen dimlicht en stadslicht. Dimlicht is namelijk bedoeld om altijd te mogen voeren. Dit is bij stadslicht niet zo. Stadslicht is eigenlijk alleen maar bedoeld om je auto echt zichtbaar te maken als je bijvoorbeeld ergens moet gaan parkeren in het donker.

Stadslicht wordt daarom ook wel parkeerlicht genoemd. Wat is het verschil tussen dimlicht en stadslicht? Je mag dimlicht altijd voeren, stadslicht alleen wanneer het echt nodig is. Het advies is dus eigenlijk om je stadslicht nooit te gebruiken, tenzij je eigenlijk niet anders meer kunt.

Andere lichten in het verkeer gebruiken

Jouw auto heeft waarschijnlijk nog een hele hoop andere verschillende lichten. Zo heeft je auto nog groot licht. Groot licht is bedoeld voor in het donker wanneer er bijvoorbeeld slecht zicht is. Het grote licht mag alleen gevoerd worden wanneer je buiten de bebouwde kom bent. Dit mag dus nooit zomaar in een woonwijk.

Je hebt verder nog enkele andere lichten in de auto. Zo hebben sommige auto’s speciale dagrijlichten en iedere auto heeft mistlichten. Deze lichten voer je bijna nooit. Daarnaast heb je remlichten en kentekenplaatverlichting. Al je lichten moeten werkend zijn om fatsoenlijk te kunnen rijden. Wanneer een licht kapot is, moet deze zo snel mogelijk gerepareerd worden.