Matrixborden| Alle Regels Omtrent Matrixborden! Tips & Info

Matrixborden - Betekenis & Regels

Matrixborden kom je op bepaalde plekken sneller tegen dan andere plekken. Hierdoor komt niet iedereen deze borden altijd tegen. Toch is het in alle gevallen wel handig om te weten wat deze borden precies betekenen. Je wilt namelijk niet dat je niet weet wat je moet doen als je dit bord tegen komt.

Er is eigenlijk maar één echte plek waar je matrixborden echt vaak tegen gaat komen. Dit is boven de snelweg. De matrixborden zijn die zwarte borden die verschillende dingen aan kunnen geven. Hierdoor kan het nog wel eens lastig zijn om te weten wat je met deze borden moet doen.

Wat doet een Matrixbord in het verkeer?

Een matrixbord hangt natuurlijk niet zomaar boven de snelweg. Deze borden kunnen namelijk verschillende dingen aangeven. Zo kunnen ze een kruis aangeven, maar ook een pijl. Daarnaast kunnen ze een getal aangeven. Zo zie je wel eens dat er 80 of 90 op deze borden verschijnt.

Alles wat op deze borden kan staan gaat om wat je mag doen op de weg. Staat er een kruis boven een rijstrook? Dan mag je daar niet meer op rijden. Staat er juist een groene pijl? Dan is de rijstrook weer open. Daarnaast kan er een adviessnelheid matrixbord op staan. Hierbij kun je er dus aan denken dat je 80 of 90 moet rijden in plaats van 100.

Wanneer je op de snelweg rijdt, is het daarom altijd te adviseren om deze borden goed in de gaten te houden. Zo gaan soms rijstroken dicht omdat er een ongeluk gebeurt is of je mag minder hard rijden, omdat er verderop een file is. Deze dingen moeten wel goed in de gaten gehouden worden, want je wilt niet met volle snelheid op een file af rijden.

Zijn matrixborden advies of verplicht?

Matrixborden zijn eigenlijk altijd verplicht. De matrixborden snelweg zijn er namelijk niet voor niets. Voor de snelheid wordt het wel adviessnelheid matrixbord genoemd, maar dit is niet waar. Je moet namelijk de snelheid rijden die er aangegeven staat. Je mag op dat moment dus geen 100 meer rijden, je moet direct de snelheid aan houden die aangegeven staat.

Wanneer het om een kruis gaat of een pijl, is dit ook verplicht. Je hoeft niet verplicht op de rijstrook te gaan rijden waar een pijl op staat, maar je bent wel verplicht om van de rijstrook af te gaan wanneer er een rood kruis boven hangt. Daarom is het zeker goed om de matrixborden in de gaten te houden en te kijken wat er op dat moment precies aan de hand is.