Militaire Colonne | Alle Regels Omtrent Een Militaire Colonne! Tips & Info

Militaire colonne voorrang

In het verkeer kan het voorkomen dat je een stoet van militaire voertuigen tegenkomt. Dit noemen we een militaire colonne. Wanneer je de militaire colonne tegenkomt, moet je weten dat er op dat moment speciale voorrangsregels gelden. Waar je bij veel voorkomende verkeerssituaties vooral leert door te doen, is het van belang om de regels bij een militaire colonne goed te onthouden. Het komt namelijk niet vaak voor dat je een militaire stoet tegenkomt op de weg en niet in elke situatie gelden speciale voorrangsregels.

De officiële begripsbepaling van een militaire colonne is als volgt: “een aantal zich achter elkaar bevindende militaire dan wel bij een onderdeel van de rampenbestrijdingsorganisatie in gebruik zijnde motorvoertuigen, onder één commandant, die de door Onze minister in overeenstemming met Onze minister van Defensie vastgestelde herkenningstekens voeren”. Een stoet militaire voertuigen is dus niet altijd een militaire colonne waarvoor speciale voorrangsregels gelden. Op het moment dat ze geen zichtbare herkenningstekens dragen, gelden er geen speciale voorrangsregels.

Wat betekenen de militaire colonne vlaggen?

Hoe herken je of de stoet aan militaire voertuigen daadwerkelijk een militaire colonne is? Hiervoor kijk je naar de speciaal daarvoor bestemde herkenningstekens. Er zijn twee soorten herkenningstekens voor militaire voertuigen: militaire colonne vlaggen en lichten.

Het voertuig vooraan de colonne is te herkennen aan twee blauwe vlaggen. Deze zijn geplaatst aan zowel de linker- als rechter voorzijde van het voertuig. De voertuigen die volgen hebben allemaal één blauwe vlag aan de rechterzijde. Het laatste voertuig dat de colonne afsluit, heeft ook één vlag aan de rechtervoorzijde. Echter, deze vlag is groen.

Het rechter voorlicht van het voertuig helemaal vooraan én de voertuigen die volgen, lichten allemaal blauw op. Van het voertuig aan het eind licht het rechter voorlicht groen op. Alle voertuigen in de colonne moeten dimlicht of groot licht voeren.

Militaire colonne regels

De militaire colonne zelf moet zich net als iedereen aan de bestaande verkeersregels houden zoals we die kennen. Echter zijn er enkele verschillen. De militaire colonne hoeft geen voorrang te geven wanneer het een voetgangersoversteekplaats voorbij rijdt of wanneer er een bus bij een halte vertrekt. Bovendien is het zo dat wanneer de voorste wagen van de colonne door een groen stoplicht is gereden, de rest van de colonne mag blijven volgen. Ook als het stoplicht naar oranje en rood springt.

Mag je een militaire colonne doorsnijden? Dat ligt aan de situatie. In het specifieke geval van een gelijkwaardig kruispunt, kom je op het moment dat je voorrang moet geven aan de colonne zodra minimaal het eerste voertuig door groen licht is gereden. Zelfs al sta je inmiddels zelf ook voor groen licht. Je mag dus niet doorkruisen. Is de colonne nog niet begonnen met oversteken, heb jij groen licht en zij dus rood? Dan heb jij voorrang op de colonne. Wanneer er geen sprake is van een gelijkwaardig kruispunt en jij rijdt op een aangegeven voorrangsweg? Dan heb jij voorrang op de colonne en mag je de colonne wel doorkruisen.