Haaientanden | Alle Regels Omtrent Haaientanden! Tips & Info

Haaientanden verkeer

Gebaseerd op de vorm van de tanden van een haai, krijg je tijdens je theorie te maken met de zogenaamde haaientanden. Het is een cruciaal onderdeel van het auto theorie examen. en komt bij meerdere vragen terug. Vaak krijg je afbeeldingen te zien van haaientanden in combinatie met een bepaalde verkeerssituatie of andere verkeerssymbolen. Het toont het belang aan van de haaientanden in het verkeer.

Haaientanden in het verkeer

Wanneer je gaat beginnen met rijlessen en je gaat de eerste keer de weg op, kom je vaak al snel haaientanden tegen. Dit is een reeks van meestal witte, maar ook soms gele driehoeken met de punt naar onder naast elkaar, die je tegenkomt wanneer je een weg nadert die kruist met de weg waar jij vandaan komt. Het kan ook voorkomen dat je een haaientand bord tegenkomt. Het zogenaamde B06 bord, dat bestaat uit een driehoekig bord met de punt naar onder net als de haaientanden.

Het kenmerkt zich door een rode omleiding rondom de witte binnen driehoek. Haaientanden kunnen te zien zijn in combinatie met een bord of zonder bord. Het is belangrijk om de regels van haaientanden te kennen, aangezien ze een cruciaal onderdeel vormen van de verkeersregeling. Wanneer je nog niet weet wat de haaientanden betekenen en wat de verkeersregels zijn die je dan moet volgen, leggen we het hier voor je uit.

Wat zijn de verkeersregels bij haaientanden op de weg?

De verkeersregels bij haaientanden houden in dat je voorrang moet verlenen aan het verkeer dat komt van de weg kruisend aan die van jou. Dit kan zowel van links als van rechts komen. In het geval dat je al van tevoren goed zicht hebt dat er geen verkeer van links of rechts komt, mag je gewoon je weg vervolgen. Haaientanden betekenen namelijk niet dat je MOET stoppen. Het is een waarschuwingsteken dat je een belletje laat rinkelen voor aankomend verkeer van de kruisende weg waaraan je dus voorrang verleent. Als je slecht zicht hebt op de kruisende weg tot de haaientanden, moet je wel stoppen en goed kijken wanneer een goed moment is om door te rijden.

Haaientanden gelden alleen voor bestuurders. Bestuurders zijn alle verkeersdeelnemers met uitzondering van voetgangers voorrang. Je kunt hierbij denken aan fietsers, bromfietsers, motorrijders, auto’s, een gehandicaptenvoertuig, een tram, ruiters, geleiders van vee en bestuurders van bespannen of onbespannen wagens. Voetgangers vallen hier dus niet onder. Je moet natuurlijk wel altijd uitkijken voor voetgangers in elke omstandigheid, aangezien zij de zwakste schakel zijn in het verkeer.

Haaientanden kom je vaak tegen bij kruispunten en rotondes, maar ook bijvoorbeeld bij een drie-wegsplitsing. Bij een rotonde zie je vaak haaientanden wanneer je de rotonde oprijdt. De kruisende weg is in deze de rotonde en de bestuurders op de rotonde gaan dan voor. Het kan ook zijn dat fietsers deelnemen aan het verkeer op de rotonde. Dit kan de nodige onduidelijkheid geven, want verschillende rotondes hebben haaientanden op andere plekken. Afhankelijk van de haaientanden kun je per situatie de voorrangsregels bekijken.