Gelijkwaardig Kruispunt | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

Gelijkwaardig kruispunt

Een gelijkwaardig kruispunt is een kruispunt dat je behoorlijk vaak mee gaat maken. Wanneer je iemand bent die net gaat rijden of nog rijles heeft, kan dit allemaal best onduidelijk zijn. Daarom is het goed om te kijken wat is een gelijkwaardig kruispunt en hoe moet je hier in bepaalde situaties mee om gaan? We leggen je het allemaal uit.

Een gelijkwaardig kruispunt herkennen doe je zo

Een gelijkwaardig kruispunt is simpelweg een kruispunt zonder borden, tekens of stoplichten. Hierdoor komen alle verkeersregels aanbod. Je moet dus zelf gaan nadenken wie er in deze situatie voorrang heeft. Een gelijkwaardig kruispunt met 3 auto’s is bijvoorbeeld best lastig.

Een gelijkwaardig kruispunt is te herkennen aan het feit dat er eigenlijk geen borden of stoplichten te vinden zijn. Daarnaast zie je dat alle wegen gelijkwaardig zijn. Er is bijvoorbeeld geen uitrit of verhoging aanwezig.

Voorrang bij gelijkwaardig kruispunten online oefenen

Voorrang bij een gelijkwaardig kruispunt is soms nog best wel eens lastig. Daarom is het goed om eens online te oefenen. Zo zijn er bijvoorbeeld 4 auto’s waarvan je moet herkennen wie er als eerste voorrang heeft. Door dit online te oefenen kun je het in de praktijk ook makkelijker herkennen.

Daarnaast helpt dit om tijdens je theorie ook je examen makkelijker te halen. Het is dus echt kijken naar de normale voorrangsregels. Zo heeft rechts altijd voorrang en gaat rechtdoor op dezelfde weg voor. Je moet dus gewoon de normale regels erbij houden die je hebt geleerd.

Verschil gelijkwaardig kruispunt en ongelijkwaardig kruispunt herkennen

Het verschil tussen een gelijkwaardig kruispunt en ongelijkwaardig kruispunt herkennen is vrij simpel. Bij een gelijkwaardig kruispunt heb je namelijk alleen te maken met de verkeersregels. Bij een ongelijkwaardig kruispunt heb je ook borden, stoplichten of tekens waar je rekening mee moet houden. Hierdoor bepalen de normale regels wat minder.

Op een ongelijkwaardig kruispunt wordt er voor je bepaald wie er eerst gaat en wanneer jij mag rijden. Vooral bij stoplichten is dit zeer duidelijk. Bij een gelijkwaardig kruispunt moet je alles uit je hoofd doen. Daarom is voor veel mensen een gelijkwaardig kruispunt moeilijker dan een ongelijkwaardig kruispunt.