Wanneer Hebben Voetgangers Voorrang? Lees het hier!

Wanneer hebben voetgangers voorrang?

Wanneer voetgangers precies voorrang hebben is in vele situaties behoorlijk onduidelijk. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en wanneer is een voetganger eigenlijk echt een voetganger? Hier is heel wat onduidelijkheid over te vinden op het internet.

Daarom is het goed om eens te kijken wat de precieze regels zijn en hoe je deze in de praktijk precies moet toepassen. Wij leggen je hieronder precies uit welke regels er zijn en hoe je deze dan moet toepassen in de praktijk.

Wanneer ben je een voetganger?

Als eerste is het goed om voetgangers voorrang te geven, wanneer is een voetganger echt een voetganger? Hier zijn nog wel wat discussie over te voeren. Wanneer je volgens de wet gaat kijken zijn voetgangers de volgende mensen:

Wanneer je dus geen voertuig berijd, ben je een voetganger. De lijn is bijvoorbeeld bij een step vaak vreemd, want ben je een voetganger wanneer je een elektrische step bestuurt? Je bent wel een voetganger als de step stapvoets vooruit gaat. Gaat de step een stuk sneller dan dat? Dan word je niet meer gezien als een voetganger volgens de wet.

Voorrangsregels voor voetgangers

Er zijn heel wat verschillende voorrangsregels waar je rekening mee moet houden bij voetgangers. Veel mensen denken dat voetgangers nooit voorrang hebben, maar niets is minder waar. Voetgangers hebben in bepaalde situaties juist altijd voorrang. Zo heeft een voetganger bijvoorbeeld op een zebrapad altijd voorrang. Bestuurders moeten dan ook altijd stoppen voor deze mensen.

Daarnaast zijn er nog andere situaties waarbij je te maken krijgt met de voorrangsregels voor voetgangers zoals:

Het is dus altijd goed om om je heen te kijken als bestuurder en er rekening mee te houden dat voetgangers in sommige situaties zeker wel voorrang hebben. Er zijn wel bepaalde trucs die je aan kunt houden om dit goed te leren.

Wanneer heeft een voetganger voorrang?

Een voetganger voorrang geven is in de praktijk toch een stuk lastiger dan in de theorie. Een trucje voorrang voetgangers geven is dat als je de buik of rug van een voetganger ziet dat je dan gas terug moet nemen. Zie je de zij van een voetganger? Dan heb jij in bijna alle gevallen voorrang.

Het is ook altijd goed om op een verkeersbord voetgangers te letten. Verkeersborden geven namelijk aan wanneer je voorrang hebt en wanneer niet. Voorrang verlenen aan voetgangers hoeft dus niet moeilijk te zijn, als je de theorie goed kent.

Waar moet een voetganger lopen?

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat voetgangers zich ook aan de regels houden. Sommige voetgangers vinden dit ook best moeilijk. Voetgangers mogen namelijk niet zomaar op de weg lopen. Een voetganger moet altijd gebruik maken van een stoep of voetpad wanneer deze er is. Als deze niet aanwezig is dan moet de voetganger op het fietspad lopen.

In een woonerf is dit een ander geval. Binnen een woonerf mag een voetganger overal lopen. Je moet als auto dus extra goed opletten wanneer je een woonerf binnen rijdt. Voetgangers kunnen daar namelijk eenvoudig alle kanten op lopen wanneer je het niet doorhebt.