Snelheid met aanhanger
Een auto met een aanhanger moet een andere snelheid rijden dan een auto die zonder aanhanger rijdt. Het is dus belangrijk dat je voordat je met een aanhanger gaat rijden, precies weet wat je wel en niet mag doen met een aanhanger. Zo kun je voorkomen dat je eventueel iets doet wat je helemaal niet mag doen.
De snelheid met een aanhanger is altijd anders dan wanneer je met een normale auto rijdt. Een normale auto heeft namelijk niet allerlei gewicht achter zijn auto hangen. Daarom is het van groot belang om rekening te houden met de juiste snelheid. Hieronder vind je precies hoe snel je mag rijden binnen Nederland, maar ook binnen Europa.
Maximumsnelheid met aanhanger
Een auto met aanhanger snelheid is afhankelijk van de soort aanhanger waar je mee rijdt. Als je met een aanhanger rijdt die in combinatie met je auto die zwaarder is dan 3500 kg, gelden er andere regels dan wanneer de combinatie minder zwaar is. Als het gewicht tot 3500 KG is dan mag je maximaal 90 km per uur rijden.
Wanneer het om een gewicht gaat boven de 3500 kg dan moet je 80 rijden. Ook wanneer je op de snelweg zit wordt er dan een snelheid van 80 km per uur van je verwacht. Let wel op, want in het geval dat een combinatie meer dan 3500 kg weegt, moet je een ander rijbewijs hebben om ermee te mogen rijden.
Snelheid van auto met aanhanger in de rest van Europa
In de rest van Europa kunnen er andere regels zijn voor een aanhanger. Als je bijvoorbeeld in Duitsland, België of Frankrijk wilt rijden is het wel handig om te weten wat er wel en niet mag in een ander land.
In Duitsland geldt de regel dat je buiten de bebouwde kom netjes 80 rijdt en niet harder. In België mag je gewoon 120 rijden als het gewicht tot 3500 kg is. Wanneer het gewicht hoger dan dat is de snelheid 80 of 90 km per uur. In Frankrijk mag je de normale snelheid rijden als het onder de 3500 kg is, maar boven de 3500 kg mag je buiten de bebouwde kom maximaal 80 rijden.