Groene streep op de weg | Wat Moet je Weten? Regels & Info

Groene streep op de weg

Een doorgetrokken groene streep op de weg kan soms voor wat verwarring zorgen. Er zijn tegenwoordig namelijk een hele hoop verschillende dingen die op de weg worden aangegeven. Is een groene streep misschien voor werkzaamheden of betekent het dat je hier niet mag inhalen?

Het is altijd goed om uit te zoeken waarom iets op de weg zit. Op die manier weet je de volgende keer wat je te wachten staat. Daarom leggen we je hier precies uit wat een doorgetrokken groene streep op de weg is en wat er wel en niet mag in deze situatie.

Groene streep op de weg betekenis

Wat betekent een groene streep op de weg? Het betekent dat de snelheid die je mag rijden is verhoogd van 80 kilometer per uur, naar 100 kilometer per uur. Normaal is zijn er twee witte doorgetrokken strepen. Wanneer hier een groene lijn tussen zit, betekent dit dus dat jij 100 mag rijden op deze weg.

Het is wel goed om te onthouden dat als er andere verkeersborden staan, jij je aan de verkeersborden moet houden. De verkeersborden gaan namelijk voor de streep. Wanneer een verkeersbord dus bijvoorbeeld 80 aangeeft, dan mag je op deze weg maar 80 rijden, geen 100. De streep is dus alleen geldig, als er verder geen borden staan waar jij je aan moet houden.

Mag je bij een groene streep op de weg inhalen?

Een doorgetrokken groene streep op de weg betekent direct dat je op deze weg niet mag inhalen. De witte doorgetrokken streep betekent te allen tijde dat jij op deze weg niet mag inhalen. Het maakt dan niet uit of er een groene streep in het midden aanwezig is of niet. De streep is ondoorbroken, waardoor je in geen enkel geval iemand mag inhalen op deze weg.

Wanneer er een groene streep is, maar de witte strepen doorbroken zijn, mag je wel inhalen. Het gaat dus om de witte strepen. In dit geval maakt het dan niet uit dat de groene streep niet doorbroken is. De groene streep is alleen ter ondersteuning, zodat je weet hoe hard je op deze weg mag rijden.

Let wel op! Op een 100 weg inhalen is altijd een gevaarlijke manoeuvre. Het is altijd goed om eerst goed om je heen te kijken of dit wel een verstandige keuze is. In sommige gevallen kun je beter wachten en niet op deze weg inhalen. Het advies is eigenlijk nooit om op een 100 weg in te halen wanneer er maar één baan aanwezig is.